среда, 10. мај 2017.

Dimmu Borgir - Forces of the Northern Night DVD






Spavaš li mirno Stiane Toresene? Jel' u redu to? Sedam godina nakon zadnjeg, devetog albuma koji nosi naziv "Abrahadabra" iz Dimmu Borgir tabora stižu nam dve dobre vesti. Prva je da je novi album uveliko u pripremi i trebalo bu da se pojavi do kraja godine ako sve pođe po planu i druga, najnovije DVD izdanje "Forces ot the Northern Night" snimljene uživo u Oslu sa simfonijskim orkestrom u pozadini. Iako je nedugo posle koncerta isplivao TV stream na internetu, potpuno je druga priča slušati miksovan, dobro isproduciran live. A što se tiče set liste i nastupa, sinovi Norveške nas ni ovaj put nisu razočarali. Bar za nas koji volimo sve faze Dimmu Borgir-a.





Sama "Mračna tvrđava" je sagrađena davne 1993. godine. Počevši kao pravi old school simfonijski black metal poprilično su lepo utabali stazu do uspeha tokom ovih skoro četvrt veka postojanja. E sad.....Black metal fanovi su posebna sorta. I to ne mislim u imalo lošem smislu. Jednostavno ako vole neki bend, vole ga svim srcem. Problem je u tome što ukoliko bend zađe u preveliko eksperimentisanje i ode u "komercijalu" to se teško prašta. Uvek će ostati verni starim albumima, ali što se novih stvari tiče....you are dead to me. Čini mi se da kako bend izađe iz okvira underground-a prestaje da bude "onaj naš bend" koji smo slušali još od zadimljenih klubova dok su svirali pred 20 ljudi. Ja podržavam takav vid ljubavi prema bendu, svu tu die hard zagriženost, ali svakako podržavam i ambicije benda da probaju nešto novo sa svojom muzikom.


Dimmu je jedan od tih primera. Nije ekstrem (čitaj Ulver). što se tiče promene muzičkog pravca, ali svakako su ubacili malo više eksperimentisanja u svoj zvuk. E sad, da li je to dobro ili loše, pitanje je ukusa. Neki kažu da je poslednji dobar album bio "Puritanical Euphoric Misanthropia", takođe znam ljude koji ne mogu da smisle "Death Cult Armageddon" zbog svoje komercijalnosti (Verovatno mahom zbog Progenies.....). Ja sa tim nemam problema. Pogotovo mi je maestralan konceptualni " In Sorte Diaboli" za koji mišljenja bejahu poprilično oprečna. E sad, što se "Abrahadabra"-e tiče, priznajem da me je iznenadio na prvo slušanje i trebalo mi je malo vremena da uđe u uvo. Verovatno zato što ni sam ne znam šta sam očekivao od tog albuma. Otprilike što sam ga više slušao bivao mi je sve bolji. Nenormalno dobre orkestracije, dupla pedala, melodičnost, solaže, produkcija i naravno horska pevanja snimljena sa pravim horom. E, tu dolazimo do ovog, najnovijeg  DVD izdanja.



Ljudi ne shvataju koliki zapravo posao stoji iza sviranja sa simfonijskim orkestrom. Nije to samo "Idemo ovu iz E mola". Ozbiljna priprema stoji iza toga. Treba prvo platiti nekog ko će osmisliti i napisati deonice koje svaki član orkestra pojedinačno svira, zatim uklopiti to sve da zvuči kompaktno. Vokali mu još dođu i najmanji problem. "Daj mi jedan triangl blast-beat". Bez šale sad, ali pored svega toga cena za ceo taj poduhvat je poprilično ozbiljna, stoga greota bi bilo ne snimiti DVD ili makar pro shot obzirom na sve. Dakle....."Forces ot the Northern Night" nam u velikom stilu pokazuje kako metal može biti sofisticiraniji spojem klasike i orkestra, a opet mračan i dijaboličan. 17 numera od oko sat i po ukupnog trajanja povešće vas kroz pravu modernu black metal avanturu počevši od laganih delova poput mantri do old school kidanja praćenih Šagratovim miksom growl i raw black vokalima. Na momente podseća na death metal, a na momente kao da čujemo Abbath-a iz holova smrznuzih kanjona norveške. Produkcija je posebna priča. Verujem da je bio ozbiljan posao ozvučiti sve, a potom umiksovati da ne dođe do opšteg haosa. Ovde čujemo sve. Od Galderove i Silenozove gitare, preko bubnja do svih horskih vokala, violina, udaraljki i duvačkih instrumenata (poseban shout-out za trombonistu), sve se čuje onako kako treba.


Pre svega, imajte u obzir da je ovo lajv izvođenje. Nije studijska verzija koja se može milion puta ponavljati do perfekcije. Stoga ako nešto nije najsjajnije, ne možemo zameriti, mada je za svako divljenje količina truda koju su uložili u to da svirka zvuči skladno sa orkestrom. Slažem se da je svaki lajv studijski opeglan, ali poslušajte i onaj koji nije. Zaista vredno poštovanja. Deonice bubnja se perfektno slažu sa ostatkom filharmonije dajući celom šou utisak grmljavine, upravo onakav kakav i treba da bude. Što se posebnih gostiju tiče, poseban naklon za evil queen norveške škole, pevačicu benda Djerv Agnete Kjølsrud, koja je dala poseban šmek verovatno najvećem hitu sa tog albuma, pesmi "Gateways". Sa svojim manijakalno psihotičnim vokalom meni zvuči čak i bolje nego na studijskoj verziji i žao mi je što je pevala samo jednu pesmu.



Setlista;

01. Xibir (orchestra)
02. Born Treacherous
03. Gateways
04. Dimmu Borgir (orchestra)
05. Dimmu Borgir
06. Chess With The Abyss
07. Ritualist
08. A Jewel Traced Through Coal
09. Eradication Instincts Defined (orchestra)
10. Vredesbyrd
11. Progenies Of The Great Apocalypse
12. The Serpentine Offering
13. Fear And Wonder (orchestra)
14. Kings Of The Carnival Creation
15. Puritania
16. Mourning Palace
17. Perfection Or Vanity (orchestra)


Što se izbora pesama tiče u principu je pokriven drugi deo njihove karijere. Akcenat je stavljen na tad aktuelan album "Abrahadabra" i odsviran je gotovo u celosti, izuzev par pesama. Pored toga imamo par sa "Death Cult Armageddon"-a, zatim par sa "In Sorte Diaboli" i par sa "Puritanical Euphoric Misanthropia"-e. Počevši preko  epskog izvođenja "Progenies of the Great Apocalypse" (Miss you Vortex). preko "Kings of Carneval Creation", sve do headbang ludila zvanog "Puritania", dobijamo jedno vrhunsko uživanje koje bi bilo bolje samo da je čuto uživo. Uz sve ovo imate i bonus DVD sa intervjuima, pripremom cekog koncerta, isečcima sa proba, nameštanjem bine, šminke, opreme i svega što je prethodilo ovom šou. Zato...progutajte ponos, dajte šansu ovom koncertu, uzmite limenku hladnog piva i odvrnite volume na max. Dimmu se vraća.


Be the broken or the breaker
Be the giver or the undertaker
Unlach and open the doors
Be the healer or the faker
The keys are in your hands
Realize you are your own sole creator
Of your own masterplan







Нема коментара:

Постави коментар